Woorden

Er wordt wat afgepraat: gemiddeld schijnen vrouwen wel zo’n 20.000 woorden te gebruiken (20.000!). Woorden, ze zijn er in alle soorten en maten. Fijne woorden, mooie woorden, nare woorden, pijnlijke woorden. Woorden hebben kracht, ook al lijken ze soms onbeduidend.

goede gesprekken

Lekker kletsen met mijn vriendin

Woorden van een ander kunnen je opbouwen, bemoedigen, een warm welkom geven. Net zo goed als dat woorden je kunnen afbreken en ontmoedigen. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij komt er regelmatig een woord uit dat ik liever niet had gezegd. Ook bij mijn kinderen herken ik dat (helaas). De appel valt niet ver van de boom. Als je woorden hebt uitgesproken, kun je ze niet meer terugnemen.

En weer neem ik me voor om de woorden die ik uitspreek richting mijn kinderen, man of collega’s, zorgvuldig te wegen. Een veroordelende opmerking is zo geplaatst. Maar ook het tegenovergestelde geldt: een opbouwend woord is zoiets als genade. Milde regen voor de ontvanger. Een warm vuur om je aan te warmen. Woorden laten zien wie je diep van binnen bent en uitgesproken woorden werken dus altijd wat uit. Ik hoop dat 2016 het jaar wordt van mooie en goede woorden.

IMG_3415De Bijbel wordt het ‘Woord van God’ genoemd en Jezus het ‘Levende Woord’. Dat fascineert mij altijd. Wat zijn levende woorden eigenlijk? Dat zijn woorden die de waarheid onthullen, zoiets als een openbaring. Bergen zullen wankelen, maar Gods Woord houdt eeuwig stand (Jesaja 54).  Gods woorden blijven altijd bestaan en houden kracht. God laat zich kennen door woorden en het gesproken woord redt mensen van een richtingloos leven. Gods Woorden bieden troost, steun, moed en perspectief. Ik wil in 2016 luisteren naar Gods woorden en wellicht lukt het me dan ook om woorden van bemoediging en hoop, opbouw en kracht door te geven aan de mensen om me heen. Om zo het Woord tastbaar te maken.