Vrijheid

Het is een veelbesproken onderwerp en ik kan er ook soms zo maar eens een poosje over mijmeren. Vrijheid. Wat is het eigenlijk? Dat je mag doen waar je zin in hebt? Of dat de mogelijkheden waar je uit kunt kiezen onbeperkt zijn?  Vrijheid, het lijkt de laatste waarde te zijn waaraan iedereen zich vastklampt. Niemand mag mij een strobreed in de weg leggen. 

Nederland is een ongelooflijk vrij land. Paradoxaal genoeg leidt dit tot riskante vrijheid. Vrijheid die leidt tot verslavingen. Door het enorme aanbod, zomaar beschikbaar, wordt je slaaf van eten, seks of alcohol. 

Weer terug naar de vraag, wat is vrijheid?

Om vrij te zijn om op zijn tijd lekker te eten, vraagt het discipline om de rest van de tijd ‘nee’ te zeggen tegen overdadig eten. Vrijheid betekent dus ook discipline.

‘Vrijheid is niet zozeer de afwezigheid van beperkingen, maar het vinden van de juiste, bevrijdende beperkingen’.
Tim Keller

IMG_3972

Christenen staan bepaald niet bekend om hun vrijheid. Eerder worden ze gezien als mensen die niets mogen. Of, nog erger: die anderen in hun vrijheid beknotten. 

In de Bijbel wordt veel gesproken over ‘vrijheid’. De naam ‘Jezus’  betekent: bevrijder.

In een brief in het Nieuwe Testament aan de gemeenten in Galatieë staat:
Sta dan vast in de vrijheid waarmee Christus ons vrijgemaakt heeft. (Galaten 5:1)

Van welke ‘onvrijheid’ of slavernij heeft Christus ons dan bevrijd? Van de drang om steeds te kiezen voor het verkeerde. Natuurlijk proberen we het goed te doen. En soms lukt het ook. Maar vaak doen we tegen wil en dank een ander of onszelf pijn. God wil ons van die neiging bevrijden en geeft ons een nieuwe intentie. Dat noemen wij een ‘nieuw hart’. We zijn vrij van de slavernij om God en de ander te dienen. We zijn niet vrij om onze gang te gaan voor onszelf. 

Vrijheid betekent elkaar liefhebben en sluit individualisme uit. Leven in de ruimte van Gods bedoelingen, dat is vrijheid. 

Leven in vrijheid is een lange weg. Met veel vallen én ook weer opstaan. God leren kennen is een proces, net als de verandering van je hart. In dat leven wil God ons helpen, sturen en leiden. Op de weg naar de vrijheid, is de toekomst zeker: we zijn op weg naar een leven met God. En tot die tijd zegt God: Ik ben er en Ik zal er zijn.

 
 
Deze blog heb ik geschreven n.a.v. van de Vrouwenconferentie in Lunteren in oktober 2015 waar we vier lezingen hoorden rondom het thema ‘vrijheid’.