Suddertijd

Snel nog even dit doen en dan kan ik precies voordat we weg gaan dat nog opruimen, een wasje erin, stofzuiger door het huis… In mijn hoofd ziet mijn planning er vaak zo uit. En als ik alleen in huis ben, lukt het me vaak genoeg ook wel. Dit wordt een heel ander verhaal als ik mijn tijd deel met anderen: kinderen, man, collega’s. Samenleven met anderen levert heel veel gezelligheid op, maar niet altijd tijdswinst. En efficiënt als ik ben (of: wil zijn), vraagt dat dus ook wat aanpassingsvermogen.

Maar… De mooiste dingen in het leven, zijn helemaal niet een resultaat van efficiëntie. Neem nu zoiets als een relatie opbouwen met iemand. Dat kost tijd, heel veel tijd. Samen optrekken, elkaar leren kennen. Vooral ook heel veel praten, want je kunt niet in elkaars hoofd kijken. Wil je elkaar begrijpen, dan zul je dus moeten vertellen wat je bezig houdt. Waarom je doet zoals je doet.

Ook wijsheid krijg je niet door lekker efficiënt je takenlijstje af te werken. Echt goede plannen hebben suddertijd nodig. Je doet wat ingrediënten bij elkaar (goede planning, juiste informatie, de juiste mensen) en dan doet de tijd de rest.

Suddertijd: daar heb ik meer van nodig. In een gezin met jonge kinderen, waar werk en kerk ook nog de nodige tijd vragen, is er weinig ruimte voor suddertijd. Neem daarbij nog de tijd die weglekt door de aandacht die ik geef aan social media…

Het is bijna 40dagentijd, een periode van inkeer, verstilling. Rust zoeken en vinden bij God als voorbereiding op het belangrijkste feest van het jaar. Ik zie er naar uit. En ik zie er tegenop. Want wil ik eigenlijk wel de stilte zoeken, suddertijd inbouwen? Kan ik het wel, mezelf stil maken?

Mijn ziel bidt mee met psalm 62 ‘Stil mijn ziel, wees stil, God omgeeft je steeds, wacht op de Heer. God, U bent mijn God’.