recept arretjescake

IMG_5036

J. (6) is op schoolreisje geweest naar het Openluchtmuseum. Nu kwamen wij daar al wel vaker het afgelopen jaar, we hebben goed gebruik gemaakt van onze museumjaarkaart. Dat maakte echter helemaal niets uit voor J., want het Openluchtmuseum is altijd leuk! J. heeft samen met klasgenoten allerlei ouderwetse dingen klaargemaakt: appelmoes, drie-in-de-pan en arretjescake. En vooral dat laatste viel bij hem erg in de smaak. Hij vroeg mij dan ook om dit te maken voor Vaderdag. Want zo iets lekkers kon papa vast ook wel waarderen. En anders had hij in elk geval op zondag iets lekkers. :). Goed idee! Dus afgelopen weekend hebben J. en ik echte oud-Hollandse arretjescake gemaakt. Dit is een recept dat vaak werd gemaakt net na de oorlog, toen er nog weinig geld was voor dure ingrediƫnten.

Dit heb je ervoor nodig (naar eigen inzicht kun je de hoeveelheden verdubbelen voor grotere porties):

  • half pak biscuitjes
  • 150 gram roomboter
  • 3 eetlepels cacao
  • 4 eetlepels suiker

Eerst maak je de koekjes fijn met een vijzel (niet alles hoeft helemaal fijn, laat ook wat grotere stukjes zitten). Dan smelt je de boter, voeg het kruim toe, roeren, suiker en cacao erbij, nog meer roeren. Giet alles in een cakeblik (cakeblik eerst bedekken met vershoudfolie, zodat de arretjescake er later makkelijk uit kan). Arretjescake een nacht in de koelkast laten opstijven en de volgende dag kun je het aansnijden. Eet smakelijk!

Hier kun je verder lezen