Pindakaas

IMG_4649

Vorige week is er in Amsterdam een pindakaaswinkel geopend. Dat is iets wat mij enorm triggert. Een winkel alleen voor pindakaas? Het klinkt als een gedurfd plan. Blijkbaar is er een markt voor en ik vind het van goede ondernemerszin getuigen als je het aandurft om een specialiteitenwinkel te starten. Net als de pepernotenwinkels (dit zijn pop-up stores, tijdelijke winkels) en de  popcornwinkel.

Maar die pindakaas hè, die is echt heel simpel zelf te maken. En waarom zouden we thuis niet met wat smaken variëren? Ik probeerde het. Op de markt haalde ik een zakje pinda’s en ik had het plan om ‘caramel-zeezout’ pindakaas te maken en ‘walnoten-honing’ pindakaas. Pindakaas maak je door pinda’s in de blender te doen, net zo lang tot er een mooie pasta ontstaat. Halverwege moet je er nog wat olie aan toevoegen om het geheel wat smeuïger te maken. IMG_4648

Voor de ‘caramel-zeezout’ pindakaas moet ik nog wat door experimenteren. De caramel had ik iets langer op het vuur moeten laten staan, waardoor het nu teveel naar suiker en te weinig naar caramel smaakte. Dit kwam de smaak niet helemaal ten goede. Ik heb daarom ook wat vanille-essence en kaneel toegevoegd en dit verbeterde de smaak enorm. Hierdoor is het wel een behoorlijk decadente pindakaas geworden. 🙂
De variant met walnoot en honing lukte een stuk beter. Bij de pinda’s deed ik ook een handje walnoten in de blender en later mengde ik er nog wat grove stukken walnoot bij, samen met de honing. Mjammie! Wij hebben die pindakaaswinkel ‘heul nie’ nodig. 🙂

Hier kun je verder lezen