Pesachmaaltijd

IMG_4693

Pasen is het belangrijkste christelijke feest. De katalysator waardoor alles anders werd en er weer hoop in de wereld kwam. Zo ervaar ik het paasfeest echt en daarom is het vóór alles een vrolijk feest. Met veel kleuren, bloemen en blijdschap.

Een vrolijkheid die groter wordt, naarmate ik de donkere achtergrond van Goede Vrijdag meer leer begrijpen. Goede Vrijdag gedenken we de sterfdag van Jezus Christus. Hij voor mij.

IMG_4685

De Vader die de Zoon een beker reikt,
tot aan de rand gevuld met bitterheid,
een zee van zonden die Hem angstig maakt.
Hij gaat ons voor, Hij draagt ons door het lijden heen.

Zie hoe Hij aan ons lijdt, voor ons strijdt, de beker drinkt.
Wie zijn wij, dat Hij de dood in diepe nood en angst verdrinkt?

De Zoon die ons het brood, de beker reikt;
ons in zijn liefde en gemeenschap leidt,
gedenken wij in brood en wijn.
Wij drinken door zijn dood het leven in:
een zee van liefde schept een nieuw begin.
Nooit meer alleen, met Jezus één, totdat Hij komt.

Goede Vrijdag en Pasen is eigenlijk teveel om te bevatten in een paar dagen tijd. Daarom ben ik blij met rituelen die mij helpen om er iets van te begrijpen en om iets van de diepte van het Paasfeest door te geven aan de kinderen. De Pesachmaaltijd is voor ons zo’n ritueel.

IMG_4698

We doen dat inmiddels al een heel aantal jaar met de kinderen. Een maaltijd vol symbolen, met een liturgie zodat wijzelf en onze kinderen zien, horen en proeven wat Jezus voor ons heeft gedaan op Golgotha. Een pesachmaaltijd is een traditionele joodse maaltijd waaraan wij een christelijke invulling hebben gegeven. Er zijn verschillende liturgieën te vinden op andere blogs, zoals hier, hier of hier. Wij hebben in de afgelopen jaren ons laten inspireren door deze liturgieën en een werkbare liturgie opgesteld voor ons gezin met nog jonge kinderen.

IMG_4694

Er waren matzes, bittere kruiden, zout water, eieren, charoseth, druivensap en een lekker stuk kwarktaart als afsluiting. De striemen van de Here Jezus, het verdriet van de zonde, de tranen, vergeving dankzij het bloed van Jezus en blijdschap omdat de macht van de zonde gebroken is. Het kwam allemaal voorbij in de maaltijd die we vierden. En zo werd het Paasfeest!