Onbarmhartige rijken

carrots-673184_1920

Na Luxemburg is Nederland het rijkste land van de EU. En op de lijst van rijkste landen ter wereld staat Nederland op nummer 13 (zie hier). Voor een rijk land als Nederland valt het niet mee om goed om te gaan met de gevolgen van de crisis, we voelen ons al snel tekort gedaan. Tevredenheid met wat we hebben, is een kostbaar goed. Hoe vaak moet ik het onze kinderen niet voorhouden: ‘Kijk naar wat je wél hebt, in plaats van naar wat je niet hebt’. En onze kinderen hebben die eigenschap helaas niet van een vreemde. Een tevreden leven leiden is hard werken. Maar wat is het nodig om daar energie in te steken!

In de Bijbel wordt er regelmatig een waarschuwing gegeven richting de rijken der aarde. Zoals hier: ‘Rijken, huil en jammer over de ellende die u overkomt.’ Wat is de aanklacht tegen deze rijken? ‘Het loon van de arbeiders die uw velden gemaaid hebben, dat door u achtergehouden is, schreeuwt tot God, en de jammerklachten van hen die geoogst hebben, zijn doorgedrongen tot de oren van de Heere van de hemelse legermachten.’ (Jakobus 5:1-6)

Het rijk zijn an sich wordt niet als probleem aangewezen. Wat dan wel? Het achterhouden van een eerlijk loon voor degene die voedsel produceren.

Ai… Hoeveel producten ligger er in de schappen van onze winkels waarvan de producent (of de arbeider) geen eerlijke prijs voor zijn werk heeft ontvangen? Misschien wel van meer producten dan we weten. Maar ik weet wel dat koffie, chocola, bananen, mango en vlees in de gevarenzone zitten. En bij groenten en eieren is het eigenlijk ook al lastig. Want koop ik een product uit Azië dat zo lekker goedkoop is (hoe komt het eigenlijk dat die prijs zo laag is), of gun ik de boer in onze omgeving een eerlijke prijs voor zijn product (zodat er een toekomst blijft voor zijn bedrijf)?.

De eerlijke variant van deze producten doen pijn in mijn portemonnee. Daar word ik als ‘zunige’ hollander niet blij van. Ook al behoor ik dan tot de rijken der aarde, graag wil ik nog meer kopen van geld dat in mijn portemonnee zit. Hoe zal God hier tegenaan kijken? Ik denk dat ik niet (meer) om Jabobus 5 heen kan. Arbeiders verdienen een eerlijk loon. Als ik die niet geef, zal al mijn rijkdom een getuigenis tegen mij zijn.