Jip Wijngaarden

IMG_4353

Zoals ik mijn vorige blogpost al vertelde, waren wij in Elburg. We kwamen daar eigenlijk vooral voor een bezoek aan de Sjoel van Elburg.

Een sjoel is een synagoge. Voor de Tweede Wereldoorlog was er nog een joodse gemeenschap in Elburg die op sjabbat de sjoel bezocht. Na de oorlog was er van die gemeenschap niet zoveel meer over. De sjoel is nu ingericht als museum, om de herinnering aan de joodse gemeenschap levend te houden.

IMG_4338

Momenteel is er in de sjoel een expositie van drie kunstschilders met werken die de psalmen vertolken. Een van de drie kunstenaars is Jip Wijngaarden.Van mijn schoonouders hebben wij een poosje terug het boek ‘Aloude paden’ gekregen waarin haar leven en werk staat beschreven. Een heel indrukwekkend levensverhaal van een vrouw die prachtige schilderijen maakt. Ik wilde heel graag naar deze tentoonstelling om de schilderijen van Jip Wijngaarden in het echt te zien. En ik kan niets anders zeggen dan dat het zeer, zeer de moeite waard was.

IMG_4352

Jip Wijngaarden speelde ooit de rol van Anne Frank, in de verfilming van het dagboek van Anne Frank (1985). Jip heeft een heel opvallend joods uiterlijk, terwijl zij niet Joods is opgevoed. Wellicht zit er ver in de vorige generaties wel Joods bloed, dat kan ze niet uitsluiten. Feit is dat godsdienst in het leven van Jip geen grote rol speelde. En dat werd in de loop van haar leven heel anders. Ze had een glansrijke carrière als actrice, maar het voelde voor Jip als overleven. Ze was erg zoekend, net als haar echtgenoot Philippe. In haar boek ‘Aloude paden’ beschrijft ze hoe God haarzelf en haar echtgenoot gevonden heeft en hoe ze ging geloven in Jeshua, de Joodse Messias.

IMG_4350

Haar schilderijen vertellen de verhalen van de Bijbel, heel doorleefd, met allerlei persoonlijke elementen. Ze zijn kleurrijk en heel gedetailleerd met veel reliëf, realistisch en toch abstract. Ik ben niet echt een kunstkenner, maar van deze schilderijen was ik zo onder de indruk. Het was dat de kinderen het na een poosje wel gezien hadden, anders had ik zeker nog een uur langer naar deze schilderijen willen kijken.

Wil jij ook deze werken van Jip Wijngaarden zien? Neem dan snel je kans, want de expositie duurt tot 6 februari 2016. Daarna exposeert ze met schilderijen in Zwitserland en dan moet je er toch wat langer voor in de auto zitten.

meer informatie: www.jipwijngaarden.nl of www.sjoelelburg.nl