Ik zie een amandeltak

Vandaag heb ik drie amandelen geoogst. Wie het kleine niet eert… 😉 In onze bescheiden achtertuin hebben wij een amandelboompje in een grote pot staan. Ieder jaar bijt deze boom de spits af en bloeit als eerste met zijn prachtige roze bloesem. Vandaag moest ik denken aan de Bijbeltekst in Jeremia, waar ook gesproken wordt over een amandeltak. Hoe zat dat ook weer? Ik had het niet meer helemaal scherp, dus ik heb het opgezocht.

Het woord van de HEERE kwam tot mij: Wat ziet u, Jeremia? Ik zei: Ik zie een amandeltak. Toen zei de HEERE tegen mij: Dat hebt u goed gezien, want Ik waak over Mijn woord om dat te doen. (Jeremia 1:11-12)

Toen Jeremia geroepen werd door de Heere, zag hij een amandel. Ook in het Midden-Oosten bloeit deze boom als eerste boom, na de winterperiode. Het bijzondere  is dat het Hebreeuwse woord voor amandel ook ‘waakzaam’ betekent. God belooft aan Jeremia dat Hij over zijn woord zal waken, dat Hij zal doen wat Hij heeft beloofd. Zo snel als die eerste boom – de amandel – gaat bloeien, zo snel zal God zijn woorden laten uitkomen. God zelf zal er met waakzaamheid op letten.

Mooi hè! God doet wat Hij heeft beloofd.