Genieten van schoonheid – waarom ik deze blog begon

schoonheid

schoonheid

Onze schepper heeft mensen de mogelijkheden gegeven om van allerlei vormen van schoonheid te genieten en zelf ook scheppend bezig te zijn en mooie dingen te maken. 

Schrijven over schoonheid geeft me een wat ongemakkelijk gevoel. Toch doe ik het. Want ik merk dat ik erg van mooie dingen geniet en dat ik graag dingen mooi maak. Door bijvoorbeeld te investeren in een gezellig interieur, ik ben graag met inrichten en stylen bezig. Niet dat ik zo’n creatief wereldwonder ben 🙂 Gewoon, het huis-tuin-en-keuken-mooimaken. 

Waarom toch dat ongemakkelijke gevoel? Omdat schoonheid vaak wordt verbonden aan kunst. En voordat iets kunst is, moet het voldoen aan heel wat meetlatten. En om nu te gaan schrijven over kunst… nee, daarmee zou ik teveel van mezelf vragen.
Schoonheid omvat zeker alle vormen van kunst, maar schoonheid beslaat een breder gebied.

IMG_1030

Voor mijn gevoel van welbevinden is het belangrijk dat ik kan genieten van de kleine dingen. Vaak betekent dit vooral dat ik de tijd moet nemen om te genieten van de kleine dingen. Als ik er op let kan ik echt blij worden van de zon die mijn huis binnen schijnt, verse bloemen op vrijdag, kaarsjes op tafel, knakworstjes eten met mijn kinderen, muziek van Bach, het zingen van onze zoon. En de lijst kan zomaar langer worden. 

God is geweldig creatief en heeft gevoel van schoonheid. Dat zien we als we buiten lopen in de natuur. Maar dat zien we ook terug in de gedetailleerde opdracht die Mozes kreeg voor het bouwen van de tabernakel. Elke kunstvorm werd ingeschakeld om er wat moois van te maken. Diezelfde creativiteit heeft God in mensen gelegd. Ieder mens kan genieten van schoonheid en velen van ons hebben de creativiteit in zich om door vorm en kleur schoonheid tot stand te brengen. In deze schoonheid zien we het eeuwige karakter van God weerspiegeld. 

 

IMG_1200

En dát vormt voor mij de basis voor deze blog. De drive om schoonheid te benoemen in het leven van elke dag is een vorm van aanbidding. Ik geniet graag van mooie dingen, maar ook van lekker eten of van inspirerende boeken en (met stip bovenaan!) van inspirerende mensen. In deze blog neem ik je mee in een zoektocht naar schoonheid. Daarvoor moet ik leren goed te kijken, maar oefening baart kunst!

Welkom bij ‘Kijkoefeningen’!


Ik vind het erg leuk om een reactie van je te ontvangen en zal ook altijd reageren.

Lize-Ann

Bedenk al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iet prijzenswaardigs is. Filippenzen 4:8.