Geen dag zonder Bach

Wat is dat toch met Bach en (gereformeerde) christenen? In veel van deze huishoudens wordt muziek van Bach geluisterd. Ook ik ben opgevoed met Bach en ook mijn kinderen krijgen het weer mee. Het heeft vast en zeker met de inhoud van de teksten te maken. Prachtig zijn die, vol geloofstaal. Woorden waarin ik mij herken (‘Wir müssen durch viel Trübsal in das Reich Gottes eingehen‘ BWV 146).

Maar ik denk dat het ook te maken heeft met de vorm van de muziek. Het is muziek die aan alle kanten klopt, harmonisch is, uitgevoerd met eenvoudige ‘recht-toe-recht-aan’ muziekinstrumenten. Je hoort een viool, cello, een traverso (zo’n houten dwarsfluit), een pijporgeltje. Het is muziek waar rust van uitstraalt. En wie kan daar niet wat van gebruiken. :).

Er is een prachtig project van de Nederlandse Bachvereniging op www.allofbach.nl. Ik ga daar graag regelmatig kijken, want iedere week komt er een nieuw werk (van de 1080 werken van Bach) online. Je kunt kijken én luisteren naar een cantate of orgelwerk en daarnaast ook achtergrondinformatie en interviews bekijken. Onlangs was dat ‘Was Gott tut, das ist wohlgetan’ BWV 100, waarbij o.a. een (blinde!) sopraan een prachtige bijdrage levert. Bijzonder om in alle omstandigheden Gods grootheid te kunnen uitzingen.

 

RelatedPost