Even zonder scherm

IMG_4813

Vorige week heb ik weer gezellig bijgekletst met een groep vriendinnen. Wij kennen elkaar van de middelbare school en hebben nog steeds contact, bijna 24 jaar inmiddels. Heel erg leuk en waardevol! Van puber groeiden we door naar jong-volwassenen, we trouwden (de één wat eerder dan de ander) en inmiddels zijn we allemaal moeder. Onze gesprekken beslaan eigenlijk het hele leven, maar we komen ook vaak uit bij de macht van het scherm. Het digitale scherm, wel te verstaan. Vorige week belandde ons gesprek daar ook weer. En ik werd er toch weer over aan het denken gezet. Schermen hebben zoveel aantrekkingskracht. Niet alleen op mij, maar ook op onze kinderen. Hoeveel keer op een dag bekijk ik niet mijn telefoon of er nog berichtjes zijn? En hoe vaak krijg ik niet de vraag van mijn kinderen ‘mogen we op de iPad’ of ‘mogen we een filmpje kijken’? Ik probeer het schermgebruik van mijn kinderen goed binnen de perken te houden. Maar hoeveel effect heeft dat, als ik zelf wel ongebreideld tijd neem om achter een scherm te zitten?

IMG_3958

Tijd voor actie. Omdat het niet mee valt om nieuwe e-mailberichtjes of appjes te negeren, heb ik alle ‘bliepjes’ die nieuwe berichten aankondigen uitgezet. Onder het eten zijn we al schermloos, dus daar hoef ik geen maatregelen te nemen. Net als onder het autorijden, dan raak ik mijn mobiel ook niet aan. Ik zit behoorlijk vaak op de weg voor mijn werk en ik zie regelmatig bijna-ongelukken gebeuren omdat mensen zitten de appen of te bellen onder het rijden. Levensgevaarlijk! Het wisselen van de focus (van bijvoorbeeld een appje naar het autorijden) kost tijd en in die tijd kan er een gevaarlijke situatie ontstaan.

Waar ik vooral moeite mee heb, is om het aantal keren  te beperken dat ik op mijn mobiel kijk of er nog nieuwe berichtjes zijn. Of dat ik achter mijn laptop mijn facebookpagina open. Of dat ik onder het werken even kijk of er nieuwe mailtjes binnen zijn gekomen. Het nadeel dat ik hieraan ondervind is dat ik steeds slechter me een lange tijd kan focussen op één taak. En daar wil ik graag verandering in aanbrengen. Eigenlijk wil ik niet ‘af en toe even offline zijn’, maar ‘af en toe even online’. Omdat ik voor mijn werk ook heel veel achter een computer zit, valt niet mee om te realiseren.

Eigenlijk is minder schermtijd realiseren vergelijkbaar met lijnen. Snoep, koek en andere ongezonde dingen zijn altijd en overal beschikbaar. Als je wilt lijnen, zul je dus erg gemotiveerd en gedisciplineerd moeten zijn om ervan af te blijven. (Yep, ik spreek uit ervaring, het valt niet mee.) Als je eenmaal aan het ‘websnacken’  slaat, is het moeilijk om weer te stoppen. Bewustwording hiervan is een goede eerste stap. Ik las ergens dit (heel herkenbare) citaat: ‘Mijn smartphone is voor mij een digitale suikerpot en ik ben een zoetekauw. Als ik chocola in huis heb, gaat het op. Zo werkt het ook met mijn telefoon: ik kan er niet van afblijven.’

Dus, wat ga ik eraan doen? Dit is mijn voornemen:

  • Maximaal drie keer per dag mijn mobiel checken voor appjes.
  • Alleen ’s avonds mijn Facebook en andere social media checken (max. 20 minuten).
  • Op mijn werk mijn outlook zo instellen dat ik niet meer elk berichtje zie binnenkomen in een pop-up scherm.

Ik ben benieuwd of ik het ga volhouden en wat het me gaat opleveren. En meiden: bedankt voor het gesprek. 🙂