Elburg

IMG_4321

Afgelopen zaterdag viel er (helaas!) alleen wat natte sneeuw in onze regio. Daardoor waren wel in de gelegenheid om op stap te gaan. We gingen naar Elburg. Een prachtig vestingstadje en een Hanzestad.

Het stadje heeft zich in zijn geheel ‘museumstad’ genoemd en begrijp ik ook wel. Als je daar rond loopt, waan je je echt een paar eeuwen terug. Het bijzondere aan Elburg is dat het de straten van stadje helemaal uit rechte lijnen bestaat. De stad lijkt zo van de tekentafel te zijn gebouwd. En dat is ook zo. Elburg was zo vaak overstroomd door de Zuiderzee dat een graaf in de 14e eeuw heeft bevolen het hele stadje te verplaatsen en op een meer veilige plek weer op te bouwen. Willem van Gulik, de toenmalige hertog van Gelre gaf de opdracht ‘Wij willen dat sy onze stat versetten sullen op een andere stede’. Prachtig, dat oud-Hollands. In vier jaar tijd is het ‘nieuwe’ Elburg vervolgens gebouwd. Echt een aanrader om hier eens te gaan kijken!

IMG_4322 IMG_4323

Op de rechter-foto zie je zogenaamde ‘muurhuisjes’. Het leuke is dat je in deze huisjes onbeschaamd naar binnen mag ‘gluren’. Ze zijn nog op z’n oud-Hollands ingericht en we konden zelfs even naar binnen! De deur was open. Kijk je mee?

IMG_4333Klompen uit bij binnenkomst 😉

IMG_4328Kopje thee of liever koffie? (zie je waterkoker? 🙂 )

IMG_4329Mooi hè, dat oude spul.

IMG_4330 Een oude trapnaaimachine…

IMG_4327En kijk, Sunlight zeep. Mijn oma heeft jaren en jaren een voorraad deze zeep bewaard op de zolder. Voor als het nog eens oorlog zou worden… dan had zij in elk geval genoeg zeep om het een paar jaar vol te houden. Daar kunnen wij ons nu niet zoveel meer bij voorstellen, maar voor mijn oma is de dreiging van oorlog nooit helemaal weg gegaan.

IMG_4363 IMG_4364 IMG_4362

Nog wat kiekjes van ons gezin. We bezochten ook de Sjoel van Elburg. Maar daarover meer in een volgende blogpost.