De kracht van liefde

purple-grapes-553464_1920

Liefde en God. Een heel bekende, soms wat uitgekauwde en vaak niet goed begrepen combinatie. Wie het boek Hooglied kent uit de Bijbel, herkent misschien ook het wat ongemakkelijk gevoel bij de ‘liefde en God’. In dit Bijbelboek worden heel intieme liefdesbeschrijvingen ‘loud en clear’ gedeeld. Vorige week heb ik ’s morgens iedere dag wat gelezen in dit Bijbelboek. Onze dominee had eruit gepreekt en het greep me opeens, dit Bijbelboek. (Chapeau overigens voor onze predikant die gewoon durft te preken uit Hooglied en zich niet tegen laat houden door de ingewikkeldheid van intieme liefdesbeschrijvingen en God!).

Hooglied dus, met alle beschrijvingen over herten en druiventrossen en honing en ja, ook borsten en liefde en verlangen naar hele intieme gemeenschap. Woorden die ik in deze blog eigenlijk niet durft te noemen, want de zoekfunctie van google kan dan wel eens mensen met hele andere motieven op mijn site brengen.

‘De liefde is sterk als de dood, de hartstocht onstuitbaar, haar vonken zijn vurige vonken.’ Van oudsher wordt dit Bijbelboek ge├»nterpreteerd (naast een romantisch verhaal van een bruid en een bruidegom) als een liefdesverhaal van God voor mensen. En dat raakte me, het leek alsof ik weer voor het eerst begreep hoe onvoorstelbaar graag God bij zijn kinderen wil zijn. Hij mist ze, Hij zoekt ze, Hij wil tijd met hen doorbrengen. ‘Laat Mij uw stem horen!’ ‘Zie, u bent mooi, Mijn vriendin’. Wat bijzonder dat God zo ontzettend graag in contact wil zijn met ons, dichtbij ons wil zijn, de maaltijd met ons wil delen. Rest mij niets meer dan te zeggen: ‘Kom haastig, mijn Liefste’.