Citroen-kwarktaart met abrikozenjam

IMG_3848

Vandaag ben ik een dagje thuis, normaal werk ik op woensdag. Maar deze week had ik voor mijn werk wat afspraken op maandag, dus mijn man en ik hebben een werkdag gewisseld. Heerlijk zo’n break in de week!

De kinderen zijn vanmorgen op school, de hoognodige huishoudelijke taken zijn gedaan. Dus mooi tijd om even te bloggen. Ik merk dat er echt discipline nodig is om te bloggen. Het is zoveel makkelijker om blogjes te lezen, dan om ze te schrijven. En het is zelfs ook makkelijker om blogonderwerpen te bedenken, dan om ze daadwerkelijk uit te werken.

Vandaag wil ik eerst zelf wat produceren, voordat ik ga consumeren. Nou ja, ik consumeer ondertussen wel een heerlijk stukje zelfgemaakte kwarktaart. Dat recept ga ik zo met jullie delen. Terwijl ik mijn bakkie koffie drink, bel ik eerst even met mijn oma. Ik ben 35 en mijn opa en oma leven allebei nog, heel bijzonder vind ik dat. Oma is 86(!) geworden en het is nog een heerlijk bijdehante en krasse vrouw. Kijk, dit zijn mijn opa en oma.

IMG_8778

En nu dan zoals beloofd het recept van mijn kwarktaart. Deze kwarktaart is gemaakt met karnemelk en daardoor lekker fris. De abrikozenjam geeft een mooi zoet tegenwicht, zeker voor de kinderen was dat eerlijk gezegd wel nodig. Die vonden deze taart wat te zuur. Het recept komt uit ‘Het superdikke taartenboek’, uitgegeven door ‘koken en genieten’. Ik heb het alweer een paar jaar in huis, het was destijds te koop bij de Albert Heijn. Ik heb er al heel veel lekkere recepten uit gehaald.

IMG_4313

Nodig:

100 gram boter
175 gram volkorenbiscuit
olie
10 blaadjes gelatine
400 gram magere kwark
500 ml karnemelk
125 g suiker
2 el citroensap
100 ml slagroom

  1. Smelt de boter op een laag vuur. Verkruimel de biscuits in de blender. Houdt 25 gr apart en roer de overige 150 gr koekkruimels door de gesmolten boter. Vet de bodem van een springvorm in met een beetje olie. Verdeel de koekkruimels over de bodem en druk het goed aan. Zet de taartbodem ong. 1 uur koud weg.
  2. Week de gelatineblaadjes in koud water. Meng de karnemelk, kwark en suiker met de mixer tot het een mooie gladde massa is. Roer het citroensap er doorheen. Knijp het water uit de gelatine, laat de gelatine smelten in een pannetje (laag vuur). Roer een paar lepels van de kwarkcrème door de gelatine en roer het mengsel daarna door de rest van de creme. Zet het geheel ong. 15 minuten weg, totdat het begint te geleren.
  3. Klop de slagroom stijf, spatel de slagroom voorzichtig door de kwarkcrème. Verdeel de creme over de taartbodem en zet het geheel minstens vijf uur weg. Verwijder voor het serveren de springvorm en druk het restje koekkruimels dat je hebt bewaard tegen de zijkant van de taart. Op ieder stukje taart doe je vervolgens wat abrikozenjam (of een ander smaakje natuurlijk, als je toevallig een ander potje jam opent hebt staan).

Eet smakelijk!